MI AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY?

Az energetikai tanúsítvány eredménye tükrözi az ingatlan energiafogyasztását, ezért vásárlás szempontjából egy fontos dokumentum az érdeklődők számára. Sajnos a gyakorlatban azért azt tapasztaljuk, hogy ez a dokumentum csak az utolsó pillanatba kerül a vásárló kezébe, már a szerződés aláírásánál, mivel azt sem tudták, hogy ilyen van. Pedig ennek az ingatlan megtekintésénél lenne jelentősége, hisz akkor dönt az ember, hogy megvásárolja-e az ingatlant vagy sem. Gondoljunk csak bele, hogy egy műszaki cikk vásárlása esetén az energiafogyasztást jelölő címke sokaknak befolyásoló tényező lehet a vásárlásban.

Ezért ha vásárlás előtt állunk, akkor érdemes tudni, hogy mi is az az energetikai tanúsítvány.

Mikor szükséges az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány nem csak ingatlan adásvétel esetén kötelező, hanem szükséges ingatlan bérbeadás, használatba vételi engedély igénylése és energetikai pályázatok esetén is.

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?

A energetikai tanúsítvány készítése nem fix áras szolgáltatás, ezért a piacon különböző árakkal találkozhatunk. Továbbá az árat befolyásolja az is, hogy hol található, lakás vagy családi házról van szó, illetve az ingatlan mérete is.

Lakóingatlanok esetén az energetikai tanúsítvány ára 11.000 Ft és 30.000 Ft között szokott lenni.

Kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?

Az energetikai tanúsítványt a megállapodástól függően bárki fizetheti, viszont mivel az eladó kötelessége az energetikai tanúsítvány elkészítése, így általában őt terheli.

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány érvényessége 10 év, ezért annak elkészítését nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert ha jönne egy készpénzes vásárló, aki másnap szerződni szeretne, akkor ne ezen álljon vagy bukjon az üzlet.

Mik az energetikai tanúsítvány készítésének folyamatai és mennyi idő alatt készül el?

Az energetikai tanúsítvány készítésének első lépése az időpont egyeztetés a helyszíni felméréshez. A helyszíni felmérés után következik az irodai mérnöki munka, tehát az energetikai számítások elvégzése. A számítások után pedig a tanúsító szakember hitelesíti az energetikai tanúsítványt.

A helyszíni felmérésre szolgáltatótól függően pár napon belül van lehetőség és a felmérés után pedig megint pár napon belül kész a tanúsítvány.

Mi szükséges a helyszíni felméréshez és meddig tart?

A helyszíni felmérés során pár adatra van szükség a tulajdonos részéről:

  • Tulajdonos adatai (neve és címe)
  • Ingatlan adatai (címe, alapterülete, hrsz., építés éve)
  • Ingatlan műszaki adatai (rétegrendek és gépészeti berendezések)
  • Ingatlan alaprajza (ha nem áll rendelkezésre, akkor a Tanúsító készíti a felmérés során)

A helyszíni felmérés időtartalma kb. 20-40 percet vesz igénybe, egy átlagos ingatlan esetén, de természetesen egy összetettebb ingatlan (csarnok, intézmény) estén ez akár lehet pár óra is.

Mi az a HET szám és mikor keletkezik?

A HET szám az energetikai tanúsítvány azonosító száma. Ezt a számot kéri az ügyvéd adásvételi szerződés aláírása előtt, ugyanis a jogszabály alapján a tanúsítvány HET számát bele kell írni a szerződésbe.

A HET szám előre nem adható meg, mert azt nem a tanúsító adja, hanem a tanúsítvány hitelesítése során adják központilag.

Milyen energetikai besorolások vannak?

Az energetikai besorolások, hasonlóan a műszaki cikkekéhez, betűkből és egy színskálából áll. Annyi változás van, hogy itt az ingatlanok esetén a betűk duplán vannak írva.

Összesen 12 kategória van és „AA++”-tól „JJ” kategóriáig tart.

Az energetikai tanúsítvány besorolása alapján azt is érdemes mérlegelni, hogy egy rosszabb besorolású ingatlanra több pénzt kell költeni energetikai beruházásokra, mint egy jobb besorolásúra.

2021-től a követelmény érték a „BB” kategória, tehát minden új építésű ingatlan esetén kötelező elérni ezt a besorolást. Ennek a besorolásnak van egy olyan feltétele is, hogy megújuló energiával kell rendelkeznie az épületnek, így az is kötelező 2021-től.

A folyamatosan szigorodó követelményeknek köszönhetően, Földünkön csökken a káros anyag kibocsátás és ezzel is teszünk a környezetünk jövőjéért.

Ki jogosult energetikai tanúsítvány készítésére?

Az energetikai tanúsítvány készítésére az jogosult, aki szerepel a Magyar Építész Kamara, vagy a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében és energetikai tanúsításra érvényes jogosultsága van.

Ingatlan vásárlás

Ingatlan vásárlás esetén érdemes tájékozódni az energetikai tanúsítvány tartalmáról, hogy még több információnk legyen a vásárolandó ingatlanról, mivel vásárlás után az ingatlan energiafogyasztása már az új tulajdonost terheli.

(forrás: koltozzbe.hu)

Join The Discussion

Compare listings

Compare